CV/Pers

Katrin Dekoninck is geschoold in tekenen, audiovisuele media en beeldhouwen.

De techniek van het tekenen beheerst ze sinds haar beginjaren als kunstenares.

Later heeft ze zicht verdiept in audiovisuele media. Ze koos voor een zeldzame en unieke techniek. Enerzijds brengt ze één welbepaalde tekening tot leven door ze tot een handgetekende animatie of bewegende tekening om te vormen.
Hierbij legt ze stap voor stap elke variatie in haar tekening handmatig vast en fotografeert ze ieder stadium. Na elke 'shoot' worden de lijnen uitgegomd en tekent ze verder. Zo ontstaat er een aaneenschakeling van bewegingen die op de tekening steeds zichtbaar blijven én die elk afzonderlijk met een fototoestel zijn vastgelegd. 
Op de computer worden de verschillende shoots gemonteerd tot een animatie. Hierdoor ontstaat een stuntelige en bewegende tekening en blijven het papier en het potlood duidelijk zichtbaar op haar eindresultaat.

Anderzijds maakt ze meer statische animaties door voor elke beweging van haar figuur een nieuwe tekening te maken. Met deze tekeningen bouwt ze vervolgens installaties zodat de toeschouwer letterlijk door haar tekeningen kan wandelen.

De laatste jaren heeft ze zich echter sterk verdiept in het boetseren van modellen in klei. Ze volgde hiervoor een intensieve opleiding en een vervolmakingscursus bij de Amerikaanse kunstenares Beth Cavender, in Italie en in Helena (US Montana).

Dit in de eerste plaats louter als hulpmiddel voor het versterken van haar tekenwerk maar nu beheerst ze deze techniek met zoveel talent dat haar beelden een onderdeel van haar oeuvre zijn.

Meer en meer vloeien de media in elkaar en weerspiegelt elke discipline het uitzonderlijk talent van Katrin om de mens op een aangrijpende manier vast te leggen.
Katrin legt datgene bloot wat zich achter de menselijke façade afspeelt: emoties, geheime gedachten, verborgenheid, frustratie, angst, eenzaamheid en twijfel. 

Haar figuren zijn zelden vrolijk maar ze intrigeren. Ze dwingen de toeschouwer naar hen te kijken. Ze confronteren en ontroeren tegelijkertijd.

book breath